مشاوره قبل ازدواج – خواستگاری و انتخاب همسر + سوالات جلسه خواستگاری

این جزوه با دقت در بسیاری مقالات مربوط به خواستگاری و انتخاب همسر و اضافه کردن برخی تجربیات مشاوره ای تولید شده است. بخش زیادی از توصیه های این مطلب برای آقایان است اما بسیاری از آنان،‌ برای خانم های محترم نیز مفید خواهد بود.


دانلود فایل این مطلب

خواستگاری و انتخاب همسر

حجت الله حاجی کاظم

برای آنان که دوست دارند ازدواج کنند اما درحال حاضر امکان ازدواج ندارند:

باورمان این است که اگر واقعا امکان اجتماعی و اقتصادی و … ازدواج را نداریم، باید مراقب گوهر خود باشیم.

باور ما این است که هرچه در دوران مردی، بیشتر رعایت عفت نماییم،‌ ازدواج و متاهلی شیرین تری خواهیم داشت. چه زیبا می فرماید:

«وَ لْیَسْتَعْفِفِ الَّذینَ لا یَجِدُونَ نِکاحاً حَتَّى یُغْنِیَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ: و کسانی که امکانی برای ازدواج نمی‌یابند، باید پاکدامنی پیشه کنند تا خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز گرداند.»

نکته برای آنان که می توانند اما امکانات مالی ندارند، یادشان باشد که خداوند قادر، تضمین داده است:

متاسفانه خیلی از متاهل ها وقتی ازدواج می کنند و می بینند چطور خدا برایشان از زمین و آسمان رزق می فرستد، توقعشان را یک باره بالا برده و بازهم شکایت می کنند یا اینکه می گویند: «عجب شانسی آوردیم!!»

اگر بلوغ اجتماعی و جنسی داشته باشیم و قدم های خود را درست برداریم، قطعا خداوند می رساند:

إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ: اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضلش بی‌نیازشان می‌کند که خداوند گشایش دهنده‌ی آگاه است.
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله فرمودند):

«کسی که از بیم فقر و تنگدستی ازدواج نکند، به خداوند بدگمان شده است. خدایی که می فرماید: اگر فقیر و تنگدست باشند، خدا از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌کند»
آیا خدا قادر نیست؟ آیا به قول خود عمل نخواهد کرد؟ یادمان باشد همین اعتماد به خدا، نقش بزرگی در سعادت انسان دارد.

زمان ازدواج

همه شنیده‌ایم در روایات فرموده‌اند جوانی که ازدواج کند، نیمی از دین خویش را حفظ کرده است. این را بگذاریم در کنار روایاتی که اثر ازدواج در نوجوانی را، حفظ شدن دوسوم دین بیان کرده است و این نشان دهنده‌ی محاسن به موقع ازدواج کردن است.
اسلام تأکید دارد که پسرها و دخترها در همان سنینی که برای ازدواج آماده اند ازدواج کنند.

ازدواج‌های ابتدای جوانی اگر با آگاهی وآموزش کافی انجام شود، ازدواج‌های خوب و ماندگاری است؛ زیرا شور و شوق جوانی زنده است و روحیه‌های عاشق پیشگی و مهرورزی بی‌منت حاکم است.

از همان وقتی که دختر و پسر احساس نیاز می‌کنند به داشتن همسر، هرچه زودتر این کار انجام بگیرد، بهتر است. علت این است که اولاً برکات و خیراتی که در امر ازدواج وجود دارد در وقت خود و زودتر از اینکه زمان بگذرد و عمر تلف بشود، برای انسان حاصل خواهد شد. ثانیاً جلوی طغیان های جنسی را می‌گیرد.

اینکه دخترها بگویند ما هنوز آماده‌ی ازدواج نشده‌ایم، پسرها بگویند ما هنوز عقل زندگی نداریم، حرف‌های منطقی آن‌چنانی نیست. در خیلی از مسائل زندگی، ما می‌بینیم که نه؛ جوان‌ها آمادگی هم دارند، خیلی هم خوبند. می‌فهمند. منتهی این ازدواج، یک مسئولیت پذیری هم هست. این حس گریز از مسئولیت، مقداری مانع می‌شود از اینکه این کار انجام شود.

با بالا رفتن سن،‌خطر سخت گیری های بی مورد افزایش می یابد. بسیاری را می شناسم که با بالا رفتن سنشان،‌ ذره ای از بافته های ذهنی خود پایین نمی آیند و ازدواج نمی کنند.

هدف از ازدواج

اگر اهداف بلند ممکن در ازدواج را در نظر بگیریم، به کم قانع نمی شویم و از زندگی انتظارهایی بالاتر از نخود و لوبیا و … خواهیم داشت.

چند روزی که از ازدواج علی و فاطمه (علیهما السلام) می‌گذشت، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نظر امیرالمومنین (علیه السلام) را درباره‌ی همسرش جویا شدند.

حضرت فرمودند: «نعم العون علی طاعه الله: او بهترین یار در انجام طاعت پروردگار است»

برخی اهداف مهم در زندگی الهی

۱-    آیینه شدن نسبت به یکدیگر و کمک به رشد و تعالی همسر تا جایی که در دنیا و آخرت همراه و هم‌مسیر یکدیگر باشند. (هرگز نه با عتاب و ملامت بلکه با محبت و کرامت)

۲-    تشکیل نهاد خانواده

۳-    آرامش و آسایش روحی

۴-    دلگرم شدن به تداوم فعالیت زندگی

۵-    پیدا کردن غمخواری نزدیک برای لحظه‌های که نیاز به درد و دل وجود دارد.

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: دخترها و پسرهای مجرد را همسر دهید. همانا خداوند، خلق و خوی آنان را نیکو می‌سازد، روزی آنان را وسعت می‌دهد و جوانمردی آنها را افزایش می‌دهد.

نکته: رسیدن به برکات بزرگ ازدواج، با اعتقاد و درست قدم برداشتن برای همه‌ی ما ممکن خواهد بود و اختصاص به انسان‌های معنوی خاص ندارد. دست‌کم می‌دانیم که ازدواج، روند اخلاقی شدن را تسهیل می‌نماید.

روش مندی پیدا کردن همسر

انتخاب همسر بایسته‌هایی دارد که ممکن است مدتی طولانی (حتی دو سال) به طول کشد. نباید از طولانی شدن آن نگران شد. فقط باید بر خدا تکیه کرد و با روشی مناسب جستجو نمود.

یادمان باشد اگر خوب تلاش کنیم، شاید بهترین همسر را پیدا نکنیم اما مناسب‌ترین همسر برای خود را پیدا می‌کنیم و این از همه چیز مهم‌تر است. حتی از پیدا کردن بهترین همسر.

دعا در آستانه‌ی ازدواج (ملاک می‌دهد)

دعایی که امیرالمومنین (علیه‌السلام) برای کسی که قصد ازدواج دارد توصیه می‌کنند، ملاک‌های خوبی برای همسر شایسته به دست می‌دهد. این دعا پس از نمازی دورکعتی که بعد از حمد آن، سوره یاسین خوانده می‌شود، وارد شده است:

اللهمّ ارزُقنِی زَوجَهً صالحهً، وَدوداً، وَلوداً، شَکوراً، قَنوعاً، غَیوراً، إنْ أحسَنتُ شَکَرَتْ، و إنْ أسَأتُ غَفَرَتْ، و إنْ ذَکَرتُ الله تعالی أعانَتْ، و إن نَسیتُ ذَکَرَتْ، وَ إنْ خَرَجْتُ مِنْ عِندها حَفِظَتْ، و إنْ دَخَلْتُ عَلَیها سَرَّتْ، و إن أمَرتُها أطاعَنی، و إن أقسَمتُ علیها أرضَتنی. یا ذاالجلال و الإکرامِ هَب لی ذالک فإنّما أسألُک و لا أجِدُ ألّا ما قَسَمتَ لی:

خداوندا! همسری شایسته، با محبت، فرزندآور، سپاسگزار، قانع، باغیرت به من مرحمت فرما، وقتی به او نیکی کنم، شکر کند، اگر در حقّش بدی کنم، گذشت می‌نماید؛ اگر تو را یاد کنم، کمکم می‌دهد؛ اگر فراموش کنم، یادآوری‌ام می‌کند؛ وقتی از نزدش می‌روم، خود و مرا حفظ می‌کند و وقتی به او می‌رسم، خوشحال می‌شود؛ اگر امرش کنم، از من فرمان می‌برد؛ اگر سوگندش دهم، به سوگندم پای‌بندی کند؛ وقتی بر او خشم گیرم، خشنودم نماید؛ ای صاحب بزرگی و بخشش! این خواسته‌ها را به من عطا کن. و می‌دانم که جز آنچه تو قسمتم کنی برایم نمی‌یابم.

نکاتی پیرامون چهره و ظاهر همسر

پسرها در مورد اینکه چه چهره ای را انتخاب کنند،‌ بسیار با خود درگیر می شوند. چند نکته برای کمک به آنان می آوریم:

نکته‌ی اول اینکه ملاک الهی در زیبایی ظاهر همسر، آن است که ظرفیت این را داشته باشد که با دیدنش بتوانی یاد زیبایی حضرت حق بیفتی. این ملاک را در ارزیابی‌ها باید در نظر داشت.

نکته‌ی دوم اینکه تقریباً همه‌ی انسان‌ها، تصویرها و چهره‌هایی را در ذهن خود دارند که فکر می‌کنند زیباترین است. این مسئله موجب قضاوت سریع و آنی در ابتدای دیدن چهره‌ی شخص می‌شود و زیبایی و تناسب او را نادیده می‌گیرد.  به همین خاطر در مورد ظاهر سعیتان بر این باشد که ابتدای جلسه قضاوت نکنید.

یادتان باشد حتی میزان هماهنگی صوت با تصویر به ارزیابی شما کمک خواهد کرد. لذا در هنگام گفتگو نگاهشان کنید اما تا پایان گفتگوی اول، ارزیابی چهره را به تأخیر بیندازید. به قضاوت مثبت و منفی دیگران هم راجع به ظاهر او زیاد اهمیت ندهید.

خیلی اوقات زیبایی یک امر نسبی است. ممکن است برای شما زیبا باشد در حالی که برای دیگران نباشد و برعکس. مهم، خودتان هستید.

شرایط همسر مناسب

۱-    اهل تعقل و محبت باشد.

۲-    هم کفو (هم شأن بودن) دو نفر نسبت به هم.

۳-    حتی الامکان از نظر نگاه و تفکر به مرد نزدیک باشد.

۴-    حتی الامکان به لحاظ مالی، شغلی و … هم‌شأن هم باشند.

۵-    خانواده شان اهل محبت و فضایل اخلاقی باشند.

۶-    حداقل بتوانی نمره ۱۸ را نسبت به ایدآل خودت به مجموع شرایطشان بدهی

برخی جنبه‌های هم کفو بودن (هم شأن بودن)

۱-    در خانواده‌ی دو طرف، پدرسالاری یا مادرسالاری به صورت مطلق وجود نداشته باشد.

۲-    تناسب جسمی داشته، قیافه و اندام هر دو نفر به هم نزدیک باشد تا حدی که تفاوت های موجود خیلی چشم‌گیر نباشد.

۳-    از نظر سن و سال متناسب باشند و به اصطلاح عامه، «به هم بیایند».

۴-    خانواده‌ی هر دو نفراز نظر فرهنگی و سنت‌های رایج نزدیک به هم باشند.

۵-    از نظر میزان تحصیلات، اختلاف فاحش نداشته باشند.

۶-    در انتخاب محل سکونت یا محل کار اختلاف سلیقه‌ی مشکل ساز نداشته باشند.

۷-    از نظر طرز تفکر و اندیشه اجتماعی به هم نزدیک باشند.

۸-    دیدگاهشان نسبت به زندگی یکسان باشد.

۹-    تفاوت های شخصیتی و خصوصیت‌های رفتاری فاحشی نداشته باشند.

۱۰-    تا سر حد امکان، تمکن مالی دو خانواده متناسب با یکدیگر باشد.

۱۱-    اگر هر دو نفر اهل یک شهر نیستند، حداقل در سایر زمینه ها و آداب و رسوم نزدیک به هم باشند.

۱۲-    دیدگاه‌های دو خانواده از نظر مذهبی – سیاسی – اجتماعی و معاشرتی، نزدیک به هم باشد.

۱۳-    تا آنجا که مقدور است، بهره‌ی هوشی آنها نزدیک به هم باشد.

۱۴-    دارای دیدگاه های سیاسی، گرایش‌های اعتقادی و افق‌های فکری نزدیک به هم باشند.

از این دختران پرهیز کنید

۱-    دختران دردمند و نالان و شکایت‌گر از حالات جسمانی خود که یا مریض هستند یا خود را به مریضی می زنند.

۲-    دختر منت گذار.

۳-    دختری که متمایل به دیگری است.

۴-    بهانه جو و چشم چران و هوس باز.

۵-    دخترانی که دایم به دنبال آرایش کردن خود هستند؛ برای دیگران خود نمایی می‌کنند؛ اما به جذابیت نسبت به شوهر کم توجهند.

۶-    دختری که دایم دم از جدایی می زند.

۷-    مباهات گر و فخر فروش.

۸-    کسی که قبلاً دوست پسر داشته.

۹-    دختری که برتری جویی و فخرفروشی می‌کند.

۱۰-    بدسخن وبد گفتار.

۱۱-    عیب جو و بهانه تراش.

۱۲-    نازا وکینه ورز.

۱۳-    فروتن در برابر خانواده و سرکش در برابر شوهر.

۱۴-    متمرد و عصیانگر و غیرمطیع.

پی بردن به وجود احتمالی بسیاری از این خصوصیات با دقت در سؤالات و تحقیقات تا حدودی روشن می‌شود. باید در حد توان، عزم خود را در تحقیق نسبت به این ویژگی‌ها جزم کرده و بقیه‌ی کار را به خدا بسپاریم.

با این دختران ازدواج نکنید

۱-    بی بند و بار

۲-    بی حجاب

۳-    بد اخلاق و عبوس

۴-    بی عفت

۵-    سفیه و ناهنجار

۶-    خودپسند و از خود راضی

۷-    کینه توز

۸-    لجباز و ناسازگار

۹-    بد زبان و درشت گفتار

 

گفتگو های خواستگاری

برای کشف مطلوب خود باید از روش هایی استفاده کنید:

چند جمله به عنوان نمونه برای گفتگو در جلسه‌ی خواستگاری

بعد از سلام و تشکر از اینکه شما را پذیرفته‌اند، ابتدا خود را معرفی کرده، بگویید که آمده‌اید با او و خانواده‌شان آشنا شوید و با کمک ایشان کشف کنید که آیا برای زندگی مشترک، روحیاتتان تناسبی دارد یا نه.

بگویید می‌دانیم ممکن است دو نفر، آدم‌های خیلی خوبی باشند اما روحیاتشان برای ازدواج باهم متناسب نباشد.

ضمناً بگویید با توجه به نظر کارشناسان، حتماً اگر قرار شد ادامه دهید، لازم است چند جلسه صحبت کنید. بگویید باید قول دهیم که مراقب وابسته‌شدن‌ها باشیم که خدای نکرده اگر قسمتمان چیز دیگری بود، دچار مشکلی نشویم. بگویید قول می‌دهید برای خوشبختی هردوتان هم که شده، اگر او گفت که به نظرش مناسب هم نیستید، ناراحت نشوید و از او می‌خواهید که همین قول را بدهد.

از او بخواهید مختصری درباره خودش، علاقه‌مندی‌هایش، رشته‌ها و جاهایی که در آن درس خوانده توضیح دهید. این نوع سؤالات ساده در ابتدای جلسه، برای کاهش استرس‌ها و یافتن منابعی جهت تحقیق برای شما مناسب است.

سعی کنید همیشه به صورتی سؤال بپرسید که طرف مقابل جواب مورد نظرتان را نتواند حدس زند. چون گاهی شخص مقابل ناخودآگاه پاسخی می‌دهد که حس می کند شما به دنبال آن هستید. بنابراین هرچه می‌توانید، غیر مستقیم بپرسید و قبل از پاسخ گرفتن، نظر خود را بیان نکنید.

اگر فرد مقابل همان سؤال را که خودش پاسخ داده بود از شما پرسید، جواب خود را به نحوی بیان کنید که مخالف یا موافق قطعی با نظرات او نباشد. زیرا ممکن است موجب امیدواری یا ناامیدی کاذب شود. بلکه زاویه‌ی نگاه شما را بفهمد.

وقتی دیدید پاسخ طرف مقابل شما همان چیزی است که دوست دارید، در تأیید آن زیاده روی نکنید. زیرا ممکن است باعث شود پاسخ‌های دیگرش را ناخودآگاه مطابق یا مخالف نظر شما بچیند تا بازهم ابراز رضایت یا یأستان را ببیند.

برای سنجش قدرت تصمیم‌گیری و تفکر او، ببینید در مقابل سؤالاتی که آمادگی پاسخ دادن به آنها را ندارد چه واکنشی نشان می‌دهد؟ آیا سعی می‌کند ندانسته نظر دهد؟ خود را می‌بازد؟ صادقانه سخن می‌گوید؟ و ….

بعد از اینکه شما هم مختصری درباره‌ی خودتان توضیح دادید، درباره‌ی هدفتان از ازدواج بگویید. اگر او شروع کند، برای شما قضاوت راحت‌تر است اما اگر شما شروع کردید، ببینید نسبت به اهداف بلند شما چه واکنشی نشان می‌دهد و آیا ابراز رضایت قابل توجهی از او می‌بینید یا نه. بعد نظرشان را نیز درباره هدفی که گفتید، بخواهید.

به عنوان نمونه‌ای برای طرح سؤال غیر مستقیم:

بپرسید به نظر شما، محبت همسر اگر خیلی زیاد شود، مانع از محبت خدا نیست؟ پاسخ ها به ترتیب ارزشمندی می‌تواند موارد زیر باشد: ۱- بگوید اینها در راستای یکدیگرند و اگر حواسمان باشد، می توانند عین هم باشند. ۲- شاهد نقلی بیاورد که خدا خودش توصیه به محبت کرده. ۳- بگوید نمی‌دانم. ۴- اینکه بگوید فکر می‌کنم محبت در ازدواج حدودی دارد و باید از اندازه ای بیشتر نشود. ۵- بدترین پاسخ این است که محبت خدا را زیر سؤال ببرد و به خاطر همسر، کم اهمیت و قابل کنارگذاشتن بداند.

نظر خودتان را در این مورد (بحث محبت طولی ) را توضیح داده و بگویید که اگر زن و مرد فراتر از نگاه‌ها و خواسته‌های دنیایی و نفسانی یعنی در راستای محبت خدا همدیگر را با محبت نگاه کنند و دوست داشته باشند، محبتشان ریشه‌دار می‌شود، رشد می‌دهد، دوباره در اثر آن رشد بازآفرینی شده و هیچ‌گاه کهنه نمی‌شود. (البته سعی کنید آنقدر احساسی حرف نزنید که علاقه‌ی کاذب ایجاد شود)

نظر ایشان را در این مورد بپرسید و ببینید چقدر برایشان جذابیت داشته است. نظر تحلیلی خود را درباره ساده زیستی  بگویید و نظر ایشان را جویا شوید.

رعایت هایی برای خواستگاری

۱-    در پیش‌برد مراحل خواستگاری به هیچ وجه عجله نکنید.

۲-    دل کسی را نشکنید و حتی در دل خود نسبت به کسی بی‌احترامی نکنید.

۳-    نظر مثبت و منفی خود را با عجله آشکار نکنید.

۴-    برای جواب منفی دادن به‌جای بیان عیب طرف مقابل، چیزی را بهانه کنید که به نظر برسد عیب از شماست و ضمناً عیبی باشد که نتوانند توجیهش کنند و نادیده بگیرند.

۵-    اصلی ترین نکته در هم کفو بودن زن و مرد، ایمان و تقوای آنهاست.

۶-    زن و مرد باید مصالح یکدیگر و رشد همسر خویش را درنظر بگیرند و برایشان مهم باشد. باید تصمیم داشته باشند با ازدواج، برای رشد همسرشان زمینه‌سازی کنند. می‌شود این را از صحبت‌های طرف مقابل فهمید.

۷-    اگر تا اواخر جلسه‌ی سوم گفتگو حس کردید که جای ادامه دادن هنوز باقی است، کتاب یا مطلب مناسبی را جهت انتقال دیدگاه‌هایتان به او هدیه دهید و خواهش کنید مطالعه کرده و نظرشان را در جلسات بعد بگویند. کتاب مربوطه باید ضمن انتقال دیدگاه‌های ارزشی، شکیل و جذاب باشد. نمونه کتاب: مطلع عشق، اثر حجت الاسلام حاج آقا علی اکبری

برخی سؤالات قابل استفاده برای شناخت همسر در جلسات خواستگاری

چند نکته:

۱-  در انتخاب پرسش‌ها سعی بر این بوده که سؤالات، هماهنگ با معیارها و حدود شرعی اسلام عزیز انتخاب و گلچین شوند.

۲- سؤالات عموماً به صورت نظری، عمومی و مستقیم طرح شده و شما بایــــد با توجه به شرایط و موقعیت فرهنگی و محیطی فرد مورد نظر، آنها را به صورت کاربردی، ملموس و غیر مستقیم مطرح نمایید.

۳- سؤالات طرح شده بسیار کلی و جامع است و قابلیت گسترش و تبدیل آن به سؤالات جزئی‌تر، تشریحی و تستی برای شما وجود دارد.

۴ – باید توجه داشته باشید که مهم‌ترین شرط برای مفید بودن این پرسش و پاسخ‌ها، داشتن صداقت کامل برای هر دو طرف است.

۵- سؤالات طوری مطرح شده که هم آقایان و هم خانم‌ها بتوانند از آنها استفاده کنند ولی برخی از سؤالات نیز اختصاصی آقایان یا خانم‌ها می‌باشد.

۶ – از آنجا که هر کس مطابق با ذهنیت و تصورات به سؤالات جواب می‌دهد و چه بسا ممکن است برداشت دیگران از یک مفهوم، با برداشت شما مغایرت داشته باشد و عدم توجه به این نکته، در آینده مشکلاتی را برای شما ایجاد نماید، بهتر است در چنین مواردی قبل از طرح سؤال مورد نظر، ابتدا از طرف مقابلتان، در مورد اینگونه مفاهیم توضیح خواسته و سپس سؤال اصلی را مطرح کنید.

به عنوان مثال قبل از اینکه سؤال کنید: « نظر شما در مورد قناعت در زندگی چیست؟»، بپرسید: «به نظر شما، قناعت یعنی چه؟»

۷- توصیه می‌شود پرسش و پاسخ، حتی المقدور به صورت حضوری انجام پذیرد، زیرا اولاً میزان شناخت شما را وسیع‌تر نموده و ثانیاً احتمال دخالت احساسات را به حداقل می‌رساند. همچنین برای اینکه شناخت شما از طرف مقابلتان دقیق و شفاف باشد، سعی نمایید پرسش‌ها و پاسخ‌ها را کاملاً به صورت رسمی و خالی از هرگونه عبارات عاطفی و احساسی مطرح نمایید.

۸ – دقت داشته باشید که اصل جواب‌ها و کیفیت آنها، نشان دهنده‌ی نوع شخصیت و دیدگاه‌های طرف مقابل شما و نیز نشان دهنده‌ی میزان رشد فکری و عقلی اوست.

۹ – بعد از مطالعه‌ی سؤالات، متوجه خواهید شد که پرسیدن برخی از این سؤالات در جلسات اول خواستگاری ضرورتی ندارد و بهتر است در صورت نتیجه گیری اولیه، در جلسات بعدی مطرح شوند که تقسیم بندی آن بر عهده خود شما می‌باشد.

۱۰ – ممکن است شما احتیاج به پرسیدن برخی از این سؤالات نداشته باشید، به این دلیل که یا قبلاً از آنها اطلاع داشته‌اید و یا اینکه سؤال مورد نظر در مورد طرف مقابل شما صدق نمی‌کند اما اگر به پاسخ سؤالی گمان یا شک دارید، حتما بپرسید..

۱۱ – سؤالاتی را که فکر می‌کنید مطرح کردن آنها ضروری است و در این مجموعه سؤالات گنجانده نشده را نیز به سؤالات خود بیفزایید.

نکته‌ی بسیار مهم:

پرسش‌نامه، تنها یکی از راه‌های شناخت همسر، آن هم به صورت تقریبی و نسبی بوده و نمی‌تواند انسان را از تفکر، مشورت و تحقیق بی نیاز کند.

**************************

بخش اول: سؤالات مربوط به آینده زندگی

۱-    به نظر شما مهمترین عامل موفقیت در زندگی چیست؟

۲-    ملاک خوشبختی و موفقیت را در چه می بینید؟

۳-    افکار مذهبی همسرتان و خانواده او، چقدر برای شما اهمیت دارد؟

۴-    چه صفاتی را برای همسر آینده خود لازم می بینید؟

۵-    نظر شما در مورد محتوای مراسم عقد و عروسی چیست؟ (جلسه سوم)

۶-    نظر شما در مورد مهریه چیست؟ (جلسات آخر)

۷-    در صورت لزوم، زندگی در شهری دیگر را چگونه می بینید؟

۸-    آیا آمادگی دارید کمبودهای اقتصادی همسرتان و خانواده او را نادیده بگیرید؟ تا چه حد؟

بخش دوم:سؤالات مربوط به خانواده همسر

۱-    از نظر اجتماعی، خانواده شما چه ایده هایی دارند؟ (مثلاً در مورد جامعه، مردم، مشکلات و…)

۲-    سطح فرهنگی و طرز تفکر خانواده خود را چگونه ارزیابی می کنید؟

۳-    خانواده شما چقدر مذهبی هستند؟

۴-    خانواده شما سنتی هستند یا متجدد و یا معمولی؟

۵-    خانواده شما شاد و پر جنب و جوش هستند یا ساکت و آرام؟

۶-    خانواده شما مرد سالار است یا زن سالار یا شایسته سالار؟

بخش سوم: سؤالات مربوط به مسائل اقتصادی

۱-    انتظارات اقتصادی شما از همسرتان تا چه اندازه است؟

۲-    نظر شما در مورد کار کردن همسرتان در خارج از منزل چیست؟

۳-    چه کاری را برای اشتغال انتخاب خواهید کرد؟

۴-    تصور شما از صرفه جویی چیست؟

۵-    چقدر معتقد به صرفه جویی و قناعت در منزل هستید؟

۶-    شما مایلید همسر شما در خرید لوازم زندگی، چه مسائلی را رعایت نماید؟

بخش چهارم: سؤالات مربوط به مسائل فرهنگی

۱-    تحصیلات شما چقدر است؟

۲-    آیا قصد ادامه تحصیل دارید یا خیر؟ در چه رشته ای و از چه طریقی و در کجا؟

۳-    در طول سال چند کتاب غیر درسی مطالعه می کنید؟

۴-    مطالعات شما اغلب در چه زمینه هایی بوده است؟

۵-    بهترین کتابهایی که تاکنون خوانده اید را اگر ممکن است نام ببرید؟

۶-    معمولاً چه نشریاتی را مطالعه می کنید؟

۷-    اگر ممکن است چند نفر از شخصیتهای مورد نظر و احترامتان[ شخصیت های فرهنگی، مذهبی، هنری، سیاسی و…] را نام ببرید و دلیل محترم بودن آنها نزد شما چیست؟

بخش پنجم:سؤالات مربوط به مسائل روحی و عاطفی

۱-    از چه نوع افرادی احساس انزجار و ناراحتی می کنید؟ چرا؟

۲-   اجتماعی بودن در نظر شما یعنی چه؟

۳-    خودتان را تا چه اندازه ای اجتماعی می دانید؟

۴-    در اصلاح دیگران چگونه عمل می کنید و نوع واکنشهای شما در مقابل مشکلات چگونه است؟

۵-   چقدر خود را خونسرد می دانید؟

۶-    منطقی بودن را چه می دانید؟

۷-    چقدر در زندگی خود را منطقی میدانید؟

۸-    واقع گرا هستید یا احساساتی؟

۹-    بیشتر تأثیر گذارید یا تأثیر پذیر؟ به چه میزان؟

۱۰-    چه چیزهایی موجب ناراحتی و عصبانیت شما می شود؟

۱۱-    در مواقع عصبانیت چه می کنید؟

۱۲-    دروغ گفتن را در چه مواردی جایز می دانید؟

۱۳-    در چه مسائلی سختگیر هستید؟

۱۴-    آیا انتقاد پذیر هستید؟در مقابل انتقاد چه عکس العملی از خود نشان می دهید؟

۱۵-    چگونه از دیگران انتقاد می کنید؟

۱۶-    در اکثر اوقات شاد هستید یا افسرده؟

۱۷-    در زندگی چگونه تصمیم می گیرید؟ تا چه اندازه قدرت تصمیم گیری دارید؟

۱۸-    در مسائل اساسی زندگی شخصیتان، خودتان تصمیم می گیرید یا خانواده تان؟

بخش ششم: سؤالات مربوط به مسائل مذهبی

۱-    اعتقادتان به خدا چگونه است؟ آیا این اعتقاد توانسته شما را از گناه باز دارد؟

۲-    آشنایی شما با مسائل و دستورات مذهبی چقدر است؟ (می‌توانید یک سؤال خاص هم طرح نمایید)

۳-    آیا مایل هستید همسر شما تمایلات مذهبی داشته باشد یا خیر؟ چقدر؟

۴-    رعایت حجاب را تا چه اندازه ضروری می دانید؟ تا چه حد آن را رعایت می کنید؟

دلیل اهمیت حجاب چیست؟

۵-    چقدر با قرآن آشنا هستید و با آن انس دارید؟ (حفظ، قرائت، ترجمه و تفسیر)

۶-    نگاهتان نسبت به حوزه‌های علمیه و روحانیت چیست؟

بخش هفتم: سؤالات مربوط به روابط خانوادگی

۱-    میزان دلبستگی شما به پدر و مادرتان تا چه حد است؟

۲-    پدر و مادر شما چگونه با شما برخورد می کنند؟

۳-    چقدر در فامیل و خانواده محبوبیت دارید؟ دلیل آن چیست؟

عکس العمل والدین شما در مقابل شکست های شما در زندگی چگونه است؟

بخش هشتم: اساسی ترین سؤالات خواستگاری

۱-    چه توقعاتی از زندگی آینده خود دارید؟

۲-    چه توقعاتی از همسر آینده خود دارید؟

۳-    آرزوهای بزرگ شما چیست؟

۴-    مشکلات را چگونه و تا چه حد تحمل می کنید؟

**************************

نکته

۱-    برخی سؤالات نیز هست که بهتر است به صورت غیر مستقیم پرسیده شوند، مثلاً در مورد اطلاع از وجود بیماری خاص در طرف مقابل بگویید:

« من از نظر سلامتی روحی و جسمی مشکلی ندارم، شما چطور؟ » (مربوط به جلسات پایانی)

۲-    نکته مهم دیگر آنکه اگر نسبت به نوع خاصی از گرایشات سیاسی یا فکری و عقیدتی و یا حتی شخص خاصی حساسیت مثبت یا منفی دارید، حتماً آن را به صورت کامل بیان نموده و نظر طرف مقابل را در مورد آن بدون تعارف و ملاحظه بخواهید.

۳-    در اینگونه جلسات بدون تعارف و یا رو دربایستی و با آرامش کامل و با  وقت کافی به گفتگو و تبادل نظر پرداخته و از عجله کردن به شدت بپرهیزید. بعد از پایان جلسه، در منزل خود به نتیجه گیری و پردازش آنچه میان شما و طرف مقابل مطرح شده پرداخته و نتیجه گیری کنید.

به امید ازدواجی الهی برای شما

دانلود فایل این مطلب
نسخه وب خواستگاری و انتخاب همسر۲
جواب خواستگاریش رو چطوری بدم؟؟؟ (وب)
مشاوره قبل ازدواج – خواستگاری و انتخاب همسر + سوالات جلسه خواستگاری

14 دیدگاه برای “مشاوره قبل ازدواج – خواستگاری و انتخاب همسر + سوالات جلسه خواستگاری

  1. سلام و تشکر و خدا قوت.
    بارها شنیده ایم و در متن شما چند بار به چشم می خورد:
    ((برکات بزرگ ازدواج))
    کاش این مطلب مهم که خود عاملی محرک در این مسیر،یعنی ازدواج، است بیشتر بسط داده می شد.
    با تشکر

    1. پاسخ به آقا سید عزیز

      با سلام و آرزوی موفقیت.

      پرداختن به برکات ازدواج، موضوعی اساسی و نقش آفرین است.
      اما نیاز به تامل و کار زیادی دارد.
      هروقت مجالش پیش آمد خواهیم پرداخت.

      ممنون از تذکرتان.

  2. با سلامک
    سوال من اینجاست که کی باید به نتیجه رسید گاهی سوالات همه پرسیده شدند ولی آدم نمیدونه بعدش چیکار باید کنه؟حس میکنه واسه تصمیم گیری زوده ولی در عین حال مطلبیم واسه صحبت نداره

  3. یکی از کاربران محترم نقدی مطرح کردند که به جا و قابل توضیح بود.

    فرمایش ایشان: ================
    سلام

    حاج آقا این که میگید با دختر بیمار ازدواج نکنید ..

    شما اگر برنامه ماه عسل رو دیده باشید زوجهای میآوردن که مثلا زن ام اس داشت ولی مرده حاضر شد باش ازدواج کنه یا یک خانومی نابینا بود ولی مرد حاضر شد باش ازدواج کنه و حتی در مورد آقایون هم همینطور !

    توضیح بنده: ==================

    سلام مجدد

    بله. درسته. اتفاقا خیلی از آنان زندگی های بسیار خوبی هم دارند.

    اما نکته ای هست. آن هم اینکه بهتر است در این نوع ازدواج ها دو طرف تشابه مشکل داشته باشند یا حداقل اینکه فاصله شان خیلی زیاد نباشد.
    ابته ایثار در ازدواج هم بسیار زیباست اما متاسفانه خیلی ها در ایثار، تصمیمی می گیرند که تا آخر نمی توانند پایبند آن بمانند. مثلا دختر خیلی خیلی سالم و … است و با پسر معلول ازدواج می کند و به خاطر اینکه مدتی بعد کم مهری می بیند، به هم می ریزد و حس می کند اشتباه کرده این خیلی آسیب به دوطرف می زند.

    به همین خاطر پیشنهاد می شود شرایط دو طرف به هم تا حدودی نزدیک باشد تا خدای نکرده حتی منت گذاشتن به ذهنشان هم نیاید چه رسد به زبانشان.
    البته در این میان قطعا استثناهای عجیب هم هست اما بحث ما عموم آدم ها بود.

    منظورمان هم از مریض نبودن، این است که فاصله اش از نظر صحت و سلامتی با مرد خیلی زیاد نباشد یا اینکه مرد یا زن نسبت به بیماری یکدیگر آگاه باشند و بپذیرند و بعد پیش روند.

    اگر بازهم نقدی دارید در خدمتم.

    این تذکر خوبتان را آنجا می آورم.

  4. باسلام….
    خیلی جامع وکامل توضیح دادید …ممنونم…
    اما من جز افرادیم ک تابحال سعی کردم روی پای خودم بایستم. تمایل زیادی هم برای ازدواج دارم اما از لحاظ شرایط
    مالی ….
    وباتوجه به گفته های شما…میخواهم این کارو(ازدواج) بکنم. اما واقعا میشود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    1. سلام بزرگوار

      یادم است زمانی که می خواستم عقد کنم، به دلایلی برای پدرم مشکل مالی پیش آمد. بیشتر از ۲۰۰ هزار تومان نداشتم. فقط انگشتر نشان گرفتن، بیشتر از ۲۰۰ تومان می شد. سراغ استادمان رفتم. شرایط دشوارم را توضیح دادم. حرف هایم را که شنیدند، گفتند حرف اصلی اول و آخر ما این است:
      خداوند قول داده و قطعا می رساند. حتی اگر می خواهی خدا را امتحان کنی هم این بهترین فرصت است.
      اما اگر بازهم می ترسی، در نظر بگیر که چه می خواهد شود؟ می خواهد ۶۰ سال عمر به خاطر اعتماد به خدا از بین رود؟ مگر ۶۰ سال چه ارزشی دارد که نشود آن را با اعتماد به خدا امتحان کرد؟

      خدا می داند که خدا روشن و زیبا رساند.

  5. عرض ادب و احترام
    برادر شوهر خواهرم ک همکارم هست ازم خواستگاری کرد و کسی از خانواده هامون اطلاع نداره
    ایشون تو ماشین دست منو میگیره منم هربار گفتم کار درستی نیس و نامحرمیم و دوست ندارمو اما ایشون اکثرا اصرار دارن ک با هم دست بدیم
    خب من نمبدونم چ رفتاری باید داشته باشم؟؟؟
    لطفا راهنمایی کنید

  6. سلام میخواستم بدونم جزوه خانم ضیایی مخصوصا سوالاتی که در آن هست برگرفته از کارگاه ازدواج حاج آقا مزروعی است؟ لطفا یه نسخه مناسبتر از آن برای پرینت قرار دهید. تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

اسکرول